sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

La fac(ulté)

Ihanaa, on noissa Bordeauxin puissa sittenkin lehdet! Ihmettelin alusta lähtien, miten esteettisestä silmästään tunnetut ranskalaiset ovat istuttaneet kaupunkiinsa niin kamalan rumia puita - sellaisia mitäänsanomattomanvärisiä, luurankomaisia, pystyynkuolleita parsakaaleja, mutta nyt ne ovat vihdoin alkaneet vihertää ja paljastaa todellisen kauneutensa. Kesä on tullut!


Nämä kuvat räpsin viime viikolla,  nyt noissakin puissa on pienet lehdet :)


Kävin nappaamassa kuvia myös kampusalueelta :) Kun saavuin Bordeauxiin, oli alueen rumuus hieman liioiteltuna kuin isku vasten kasvoja: betonia, omituisen värikkäitä kylttejä ja rumia taideteoksia, niitä kauhuelokuvamaisia puita. Kyllä siinä pääsi fac jos toinenkin suusta :D Nyt kevään ja kesän tullen kaikki on kuitenkin muuttunut kauniiksi vihreiden puiden, ihanien kukkien ja auringonpaisteen ansiosta. Kampusalue voi aluksi vaikuttaa sekavalta, mutta loppujen lopuksi se on aika helposti hahmotettavissa. Raitiovaunupysäkki on nimeltään Montaigne-Montesquieu (Montesquieun yliopisto eli Bordeaux 4 on tuota meidän Montaignea vastapäätä), ja alueella on isoja rakennuksia, joiden eri siivet on nimetty aakkosten mukaan. Totta kai siellä on myös kirjasto, erilaisia toimistoja sekä pari ruokalaa, ainakin Zirtaki ja Veracruz (niitä voi olla enemmänkin, mutta itse en ole käynyt kuin noissa kahdessa).
Tässä uudistettua Village 3:a. Vaihtarit joutuvat valitettavasti lähes aina vanhoihin, rumiin asuntoihin.

Miksi, miksi joku on suunnitellut tuollaisen????

Kampusaluetta


Alueen edustavin rakennus

Joidenkin noista valkoisista "taide"teoksista päällä voi istuakin
Älkää siis peljätkö tulevat vaihtarit, rumuus on ohimenevää ja kaikki muuttuu paremmaksi kevään edetessä :) Noista yliopiston asuntoloista sen verran, että kaverini Bianka asuu vanhassa CROUS:in Village 4:ssä - lähes kaikissa kylissä on uusia ja vanhoja taloja - ja vaikka vanhat talot ovat ulkoa katsottuna aivan järkyttävän rumia ja ränsistyneitä, on ainakin Biankan huone sisältä ihan ok. Siellä on kirjoituspöytä, tuoli, sänky, kirjahylly, lavuaari ja peili, sekä hurmaava violetilla ja keltaisella sekasotkulla maalattu tehosteseinä :D Totta kai jengi sanoo vihaavansa huoneitaan ja harmittelee esimerkiksi sitä, ettei niissä ole jääkaappia (eikä kaikissa rakennuksissa käsittääkseni ole yhteiskeittiötäkään), mutta vuokra on n. 140 euroa kuussa, miinus mahdollinen Ranskan asumislisä, joten luksusta on noin pienellä hinnalla turha odottaakaan. Uudistetut, noin 230 euroa kuussa kustantavat huoneet ovatkin sitten todella siistejä ja niissä on pieni keittonurkkaus ja jääkaappi, mutta neliöitä ei ole niissäkään kuin about 10.
Itsehän asun siis kimppakämpässä, ranskaksi colocation, tällä hetkellä meitä taitaa täällä Rodolphen luona majailla 4 tai ehkä 5, ja maksan kaasut ja vedet mukaan luettuna 255 erkkiä kuussa. Tuo on aika halpa, yleensä näistä yksityisiltä vuokratuista huoneista kiskotaan vähintään kolmeasataa, mutta ne sijaitsevatkin usein keskustassa tai lähellä sitä - minulla matka kestää raitiovaunulla noin 20 minuuttia. Toisaalta asun kahden pysäkin päässä yliopistolta, joten sijainnin puolesta minulla ei ole mitään valittamista :) Tuota aiemmin mainittua Ranskan asumislisää en hakenut, sillä olen kamalan laiska ja huono täyttelemään hakemuksia ja lomakkeita, mutta skarpimpien vaihtareiden kannattaa toki ainakin yrittää :) Sitä varten tulee ainakin avata ranskalainen tili, esittää vuokrasopimus sekä täyttää miljoona kaavaketta. Summa summarum: jos haluaa päästä halvalla ja asua mukavasti lähellä kampusta, mutta tykkää syödä ulkona, kannattaa hakea noita CROUS:in asuntoja. Minulla on plussana täällä kimppakämpässä keittiö jääkaappeineen sekä mahdollisuus puhua ranskaa, niin ja toki säästyin siltä omasta mielestäni kauhealta lomakerumbalta, mitä CROUS:in asunnon saadakseen olisi pitänyt läpikäydä.

Oltiin eilen Biankan ja Nicolaksen kanssa Bordeaux-Lac:in rannalla :) Täällä on tosiaan järvi ja siellä pikkiriikkinen hiekkaranta. Oli vielä vähän liian viileää kokonaisvaltaiselle auringonotolle, mutta jengiä oli paikalla ihan kiitettävästi ja kävipä pari hurjapäistä nuorta miestä uimassakin, vaikka kämppikseni Romainin mukaan vesi on tällä hetkellä 13-asteista. Rannan sijaintia on vähän vaikea selittää, mutta se on Ikean lähellä, eli sinne pääsee esimerkiksi menemällä Les Aubiersin ratikkapäättärille ja matkustamalla muutaman pysäkin verran bussilla nro 14 sekä kävelemällä jonkin matkaa. Sitten ihan näin puskista: minua on parina viime päivänä riivannut jokin selittämätön potutus, ja valitettavasti kaverini ovat saaneet tuntea sen nahoissaan :( Ehkä odotan jo liikaa alle kuukauden päästä koittavaa kotiinpaluuta, tai ehkä se on tulevista tenteistä aiheutuva stressi. Joka tapauksessa olen jo lähes toipunut tästä mielenhäiriöstä ja elämä jatkuu :D täytyy vaan nauttia täysin rinnoin näistä viimeisistä viikoista ranskattarena!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti